Öncelikle iştah ve açlığın tanımını yapmakla başlamalıyız.
Açlık: Kişinin şiddetli besin alma isteği duymasıdır. Midede oluşan kasılmalar ile ve beslenme merkezlerinden gelen uyarilarla bu açlık duyusu oluşur. Hipotalamusun çeşitli bölümleri açlıktan, tokluktan, iştahtan ve kişisel besin seçiciliğinden sorumludur.
İştah ise yemek yeme isteği olarak tanımlanmaktadır. Beynin anterior hipotalamus merkezinden yönetilmektedir.
Bu merkezler hormonal ve nöronal uyarma ile regüle edilmektedir. Örneğin plazma glikoz seviyesinin düşmesi ile açlık merkezi uyarılır ve açlık hissederiz.
Peki görsel olarak bu merkezler uyarılabilir mi? Evet! Görmek, göz ve beyinle olduğu için beyni etkilememesi imkânsız.
Araştırmalara göre yemeklerin görüntüsü ve renkler iştah ürerinde oldukça etkili.
Örneğin bu iki resim arasında sizce hangisi daha iştah açıcı duruyor?
Çoğu kişi siyah makarnayı seçmeyecektir.
Peki neden AVM´lerdeki yemek markalarının çoğunun amblemi sari kırmızı ve turuncu kombinasyonundan oluşmaktadır. Cünkü Bu renkler iştah açan renklerdendir. Kırmızı renk “Bu yemek lezzetlidir.” demektir.
Yeşil rengi ise daha çok bu yemek sağlıklıdır demek için kullanır pazarlamacılar. Vejetaryen ya da vegan markalar bu rengi seçmektedir.
Yeşilin iştah acıcı özelliği yoktur.
Ayrıca uzmanlar mavinin de iştah kapatıcı özelliği olduğu için yemek tabakları mavi veya siyah olarak seçilebileceğini söylüyor. Ya da yemek masasında kullanilan örtünün mavi olması da faydalı olabilir. Ayrıca mavi dinlendirici ve huzur verici renklerden biridir.
Serotonin hormonu iştahı azaltan bir hormon, bu nedenle yediğiniz yemeğin sizi mutlu etmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü mutlu oldukça iştahınız azalacaktır. Bir insanın önce gözü ve beyni doymalı.
Koca bir kase yeşilliğin içine sari (mısır) ve kırmızı (domates, kırmızı meyeler) renk katılabilir. Yanına sevdiğiniz bir protein eşliğinde gayet doyurucu olacaktır.
Bununla birlikte insanlarda cips yeme isteğinin lezzetten çok çıkarttığı çıtırtı sesi olduğunu düşünüyorum. Magnum reklamında sırf çikolatanın kırılma sesine odaklanmış bir reklam anlayışı var. Ayrıca Magnum Latincede büyük anlamına gelmektedir.
Bir sonraki yazıda psikolojinin iştaha etkisinden ve yeme bozuklukları olan anoreksiya nervoza ve blumia nervozadan bahsedeceğim.
Sağlıklı günler dilerim.