[bt_bb_section layout=”boxed_1200″ lazy_load=”yes” show_video_on_mobile=””][bt_bb_row][bt_bb_column order=”0″ lazy_load=”yes” width=”1/1″ width_lg=”1/1″ width_md=”1/1″ width_sm=”1/1″ width_xs=”1/1″][bt_bb_headline font_subset=”latin,latin-ext”][/bt_bb_headline][/bt_bb_column][/bt_bb_row][bt_bb_row][bt_bb_column order=”0,;,,;,,;,,;,” lazy_load=”yes” width=”1/1″ width_lg=”1/1″ width_md=”1/1″ width_sm=”1/1″ width_xs=”1/1″ align=”left,;,,;,,;,,;,” vertical_align=”middle” padding=”none,;,,;,,;,,;,” background_image=”” inner_background_image=”” color_scheme=”” inner_color_scheme=”” background_color=”” inner_background_color=”” opacity=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=”” highlighted=”no”][bt_bb_text]
Deprem, genellikle bir yerin zeminde meydana gelen sismik hareketlerin göstergesidir. Bu nedenle hareketlerle binalar, yapılar veya doğal oluşumlar hasar görür. Depremler yer kabuğundaki yapısal faylar ve volkanik aktivite gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelir.
Dünya üzerinde kayıt altına alinmiş en büyük 10 deprem, aşağıdaki gibidir:
[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][bt_bb_row column_gap=”large” row_width=”default” color_scheme=”” background_color=”” opacity=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][bt_bb_column order=”0,;,,;,,;,,;,” lazy_load=”yes” width=”1/2″ width_lg=”1/2″ width_md=”1/2″ width_sm=”1/2″ width_xs=”1/1″ align=”left,;,,;,,;,,;,” vertical_align=”middle” padding=”double,;,,;,,;,,;,” background_image=”” inner_background_image=”” color_scheme=”” inner_color_scheme=”” background_color=”” inner_background_color=”” opacity=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=”” highlighted=”no”][bt_bb_text]
- Valdivia, Şili, 1960 – 9.5
- Prince William Sound, Alaska, 1964 – 9.2
- Sumatra Deprem, Endonezya, 2004 – 9.1
- Tōhoku, Japonya, 2011 – 9.0
- Kuril-Kamçatka depremi, Rusya, 1952 – 9.0
- Alaska Peninsulaı, USA, 1965 – 8.7
- Banda Sea, Endonezya, 1938 – 8.6
- Andreanof Islands, Alaska, 1957 – 8.6
- Off the coast of Ecuador, 1906 – 8.8
- Off the coast of Central Chile, 2010 – 8.8
Bu listede belirtilen depremler. Ayrıca Richter ölçeğine göre değerlendirilmiştir ve büyüklükler birbirine yakın olan depremler sıralamada belirli bir kriter dahilinde düzenlenmiştir.
Ancak, büyük deprem olduğunda kayıp sayısı ve hasar miktarı farklıdır ve birçok faktöre bağlı olarak değir. Örneğin, depremin meydana geldiği bölgenin nüfus yoğunluğu, yapıların dayanıklılığı ve afet yönetimi uygulamaları gibi faktörler kayıp sayısı ve hasar miktarını etkileyebilir.
[/bt_bb_text][/bt_bb_column][bt_bb_column width=”1/2″ width_lg=”1/2″ width_md=”1/2″ width_sm=”1/2″ width_xs=”1/1″ order=”0,;,,;,,;,,;,” lazy_load=”yes” align=”center,;,,;,,;,,;,” vertical_align=”middle” padding=”none,;,,;,,;,,;,” background_image=”” inner_background_image=”” color_scheme=”” inner_color_scheme=”” background_color=”” inner_background_color=”” opacity=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=”” highlighted=”no”][bt_bb_image lazy_load=”yes” image=”4187″ size=”full” image_height=”” shape=”soft-rounded” align=”inherit,;,,;,,;,,;,” caption=”Deprem” url=”https://www.bilgepanter.com/panther” target=”_self” hover_style=”zoom-in” content_display=”always” content_background_color=”” content_background_opacity=”” content_align=”middle” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”zoom_in” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_image][/bt_bb_column][/bt_bb_row][bt_bb_row][bt_bb_column order=”0″ lazy_load=”yes” width=”1/1″ width_lg=”1/1″ width_md=”1/1″ width_sm=”1/1″ width_xs=”1/1″][bt_bb_separator top_spacing=”normal,;,,;,,;,,;,” bottom_spacing=”none,;,,;,,;,,;,” border_style=”none” border_width=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_separator][bt_bb_text]
Ayrıca Dünyanın en büyük 10 depreminde kayıp sayısı farklıdır ve belirli bir veri kaynağına dayanmadan tam olarak belirlenemez. Ancak, bazı depremlerde binlerce insan hayatını kaybederken, diğerlerinde kayıp sayısı birkaç yüz veya binlerce kişi arasındadır.
Ayrıca aşağıdaki tabloda, dünyanın en büyük 10 depreminde tahmini kayıp sayıları verilmiştir:
Deprem | Kayıp Sayısı |
---|---|
Valdivia, Şili, 1960 | ~1,655 |
Prince William Sound, Alaska, 1964 | 131 |
Sumatra, Endonezya, 2004 | 227,898 |
Tōhoku, Japonya, 2011 | 15,894 |
Kuril-Kamçatka, Rusya, 1952 | 4,000 |
Alaska Peninsulaı, USA, 1965 | 131 |
Banda Sea, Endonezya, 1938 | 10,000 |
Andreanof Islands, Alaska, 1957 | 0 |
Off the coast of Ecuador, 1906 | 1,000 |
Off the coast of Central Chile, 2010 | 521 |
Ek olarak tabloda belirtilen kayıp sayıları tahminidir ve belirli bir veri kaynağına dayanmamaktadır. Ayrıca Kayıp sayıları, depremin meydana geldiği bölgenin nüfus yoğunluğu, afet yönetimi uygulamaları ve depremin şiddeti gibi faktörlere bağlı olarak değişir.
Deprem Etkileri
Depremden sonra birçok faktör depremin etkilerini belirler. Ancak, genel olarak, depremden sonra aşağıdaki olaylar gerçekleşir:
- Yapı hasarı: Deprem sırasında binalar, köprüler, barajlar gibi yapılar hasar görür veya tamamen yıkılır.
- İnsan kaybı ve yaralanmalar: Deprem sırasında insanlar hayatını kaybedebilir veya yaralanabilir.
- Enerji kesintisi: Deprem sırasında enerji hatları veya enerji üretim tesisleri zarar görebilir, bu da enerji kesintilerine neden olabilir.
- İletişim kesintisi: Deprem sırasında iletişim hatları veya sistemler zarar görebilir, bu da iletişim kesintilerine neden olabilir.
- Su ve gıda kıtlığı: Deprem sırasında su veya gıda depoları yıkılabileceği için su ve gıda kıtlığı oluşabilir.
- Afet yönetimi: Deprem sırasında devlet veya özel sektör tarafından afet yönetimi önlemleri alınabilir, bu önlemler kayıp sayısını ve hasar miktarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Buna ek olarak olaylar depremin şiddetine, depremin meydana geldiği bölgenin nüfus yoğunluğu, afet yönetimi uygulamaları gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]